Silkeharen

 

 

Blant alle fiberproduserende dyr vi kjenner til, er angorakaninen den aller minste. Angorakaninen er den eneste kaninen blant over 100 kaninraser, som har den egenskapen at den har ullhår, som vokser konstant fra fødsel til død. Det sies at angorakaninene oppstod som følge av en mutasjon (plutselig forandring i arveanlegget), som senere har blitt avlet fram til å inkludere flere forskjellige typer farger, og litt ulike egenskaper når det kommer til utseende, lengde og kvalitet på ullhår, kroppsbygning osv. Historisk sett kjenner vi til angorakaniner, fra skrifter i England, fra før år 1400. Hvor angorakaninene opprinnelig kommer fra, vet ingen helt sikkert. Mange tenker de kan komme fra Angora (Ankara) i Tyrkia, mens andre hevder at det ikke er sannsynlig. Mulig årsak til at mange tenker at de kommer fra Tyrkia, er at angorageita, som produserer mohairull, stammer fra Ankara, og dermed fikk alle husdyr med langt hår, også betegnelsen angora-, sånn som angorakatter, angoramarsvin og angorakaniner osv. Her i Norge går vi ut fra at angorakaninene var importert, og etablert på slutten av 1920-tallet og tidlig på 1930-tallet. 

De første langhårede kaninene skal ha hatt samme farge som villkaninene, altså viltgrå. Disse kaninene ble så kombinert med noen andre kaniner med et albinogen. Etter at de langhårede viltgrå kaninene ble kombinert med albinogenet, oppstod de hvite angorakaninene. Disse kaninene ble i Tyskland omtalt som Silkeharen, nettopp på grunn av de silkebløte, myke, lange og fine pelshårene. Disse pelshårene har en diameter på 12 - 16 mikron, og er et av de mykeste fibrene i verden. 

Angorakaniner feller ikke pelsen eller ullhårene sine selv. De må derfor klippes hver 3. mnd. for at pelsen ikke skal filte og tove seg. En angorakanin som ikke blir klippet, vil slutte å spise, og den vil til slutt sulte i hjel og dø.  Angorakaninene klippes varsomt med saks. For å unngå klippesjokk, må man passe på at kaninene har varme,  >10°C, i minst 14 dager etter klipp. Under klippen, passer det i tillegg fint å utføre klo klipp, og generell helsesjekk av kaninene. 

 

Angora fiber inneholder ikke lanolin, slik som saueull, og er som oftest ren og fin og er dermed klar til å spinnes rett etter klipp. Da fibrene er silkebløte og glatte, kreves det litt annen spinneteknikk, ofte med en litt høyere "tvist", enn det som kreves av vanlig saueull. Angoragarn, er som tidligere nevnt et luksuriøst og delikat garn, det er lett i vekt, og er kjent for å få gi en fin pusete overflate på plaggene.

Blant angorakaninene har vi igjen litt ulike raser. Vi har Tysk angora, Engelsk angora, Fransk angora, Satin angora, for å nevne noen. Alle angorakaninene på Rytne, er av rasen tysk angora.